Hem Kontakt

Tandvårdsförsäkring

Hem / Tandvårdsförsäkring

En tandvårdsförsäkring erbjuder ekonomiskt skydd vid oväntade tandvårdsproblem. Denna typ av försäkring hjälper till att täcka kostnaderna för tandläkarbesök, ingrepp och andra tandvårdsbehandlingar som ofta brukar bli ganska dyra historier.

Så fungerar en tandvårdsförsäkring

En tandvårdsförsäkring fungerar genom att du betalar en regelbunden premie till ett försäkringsbolag. I utbyte får du ekonomiskt stöd för en rad tandvårdstjänster baserat på villkoren i ditt försäkringsavtal.

Vad täcker den?

Tandförsäkringen täcker ofta rutinmässiga kontroller, rengöringar, fyllningar och ibland även mer komplexa behandlingar som rotfyllningar eller kronor. Dock kan täckningen variera beroende på försäkringsplanen.

Varför är det bra med tandvårdsförsäkring?

Att ha en tandvårdsförsäkring kan vara fördelaktigt eftersom den minskar de ekonomiska bördorna som kan komma av oväntade tandvårdsutgifter. Den gör också att många människor regelbundet besöker tandläkaren, vilket är avgörande för god munhälsa. Eller om du till exempel reser utomlands och behöver tandvård utomlands kan det vara en väldigt skön trygghet att ha en försäkring för dina tänder.

Vad kostar tandvårdsförsäkringen?

Kostnaden varierar beroende på försäkringsbolag, den valda planens täckningsgrad och individens behov. I genomsnitt kan premierna ligga någonstans mellan några hundra till flera tusen kronor per år.

Vilka försäkringar täcker tandvård?

Förutom särskilda tandförsäkringar kan vissa allmänna hälsoförsäkringar inkludera tandvård som en del av deras paket. Det är viktigt att läsa igenom försäkringspolicyn noga för att förstå vilka tandvårdstjänster som täcks.

Här kan du teckna en tandförsäkring

Var du kan teckna en tandförsäkring beror på vilket land och vilken region du bor i. Här följer generella riktlinjer för att hitta en tandförsäkring:

Försäkringsbolag

De flesta stora försäkringsbolag, som exempelvis Trygg Hansa och IF, erbjuder olika typer av hälso- och tandvårdsförsäkringar. Det finns även mindre, mer nischade försäkringsbolag som erbjuder tandvårdsförsäkring. Till exempel Hela Försäkring som erbjuder tre olika varianter av deras tandvårdsförsäkring: skydda, vårda eller premium. Läs mer på respektive hemsida för mer ingående information.

Arbetsgivare

Många arbetsgivare erbjuder hälso- och tandförsäkring som en del av sina anställningsförmåner. Kontakta din HR-avdelning för att få mer information.

Fackföreningar

Om du är medlem i en fackförening kan de ibland erbjuda specialavtal för sina medlemmar. Hör av dig till ditt fackförbund för att få mer ingående information.

Mäklare och rådgivare

Det finns mäklare och rådgivare specialiserade på försäkringar som kan hjälpa dig att jämföra och välja rätt försäkring för dina tänder, baserat på dina behov.

Fördelar med försäkring för tänderna

Med en försäkring för dina tänder kan du känna dig trygg i att dina tandvårdskostnader kommer att hanteras, vilket kan uppmuntra till regelbundna tandläkarbesök och förebyggande vård.

3 saker att tänka på när du väljer försäkring

När du överväger att teckna en tandvårdsförsäkring, bör du noga granska:

  1. Vilka tjänster som täcks
  2. Eventuella undantag
  3. De maximala beloppen som försäkringen betalar ut