Hem Kontakt

Tandproblem hos hästar

Hem / Tandproblem hos hästar

Hästar, precis som människor, kan uppleva olika tandproblem. Detta kan påverka allt från deras matintag till deras allmänna hälsa och välbefinnande.

Vanliga symptom på tandproblem hos hästar:

  • Sämre aptit: Hästen kan visa tveksamhet inför att äta eller sluta äta helt, särskilt hårt foder.
  • Svårigheter att tugga: Man kan märka att hästen tappar foder ur munnen när den äter, eller tuggar på bara en sida av munnen.
  • Salivöverskott: Ökad salivproduktion, ofta kallad "dregling", kan vara ett tecken på obehag i munnen.
  • Dålig andedräkt: En ovanligt dålig lukt från hästens mun kan indikera en infektion eller förfall.
  • Svullen eller öm käke: Svullnad eller ömhet på ena sidan av ansiktet eller käken kan vara ett tecken på en abscess eller annan tandrelaterad sjukdom.
  • Viktförlust: Om tandproblemen förhindrar hästen från att äta ordentligt kan detta leda till märkbar viktförlust över tid.

Läs mer på sveland.se.

4 orsaker till att hästar får problem med tänderna

1. Åldersrelaterade förändringar

Med tiden kan hästens tänder nötas ner, bli lösa eller ramla ut helt och hållet. Dessa naturliga förändringar kan leda till svårigheter att tugga och problem med matsmältningen.

2. Felaktig utfodring

När hästar får olämplig eller ojämn utfodring kan det leda till ojämn slitning av tänderna. Detta kan skapa vassa kanter och andra tandproblem.

3. Genetik och medfödda defekter

Vissa hästar är genetiskt benägna att utveckla tandproblem eller kan födas med defekter i tandstrukturen, vilket kan leda till komplikationer senare i livet.

4. Skador och trauma

En häst som har skadat sin mun eller käke, till exempel genom en olycka eller bitande, kan utveckla tandproblem som direkt resultat av skadan.

Hur kan jag hjälpa min häst?

Regelbundna veterinärbesök

Det är viktigt att ha din häst kontrollerad av en veterinär regelbundet, speciellt om du misstänker tandproblem. De kan identifiera och behandla problem innan de blir allvarligare.

Anpassad utfodring

Utfodring av hästar med tandproblem kräver särskild uppmärksamhet för att säkerställa att djuret får i sig tillräckligt med näringsämnen utan att orsaka ytterligare obehag eller smärta. Mjuka foder som höcobs eller betfor kan vara lättare för hästen att tugga och smälta. Det kan också vara lämpligt att blöta ner pellet eller krossa spannmål för att göra det mer lättsmält. På pavo.nu kan du läsa mer om hur du ska utfodra din häst med tandproblem.

Tandraspning

För att undvika vassa kanter och ojämn tandslitning kan du regelbundet få din hästs tänder raspade av en professionell.

Tandvårdsprodukter för hästar

Det finns speciella produkter, såsom tandborstar och tandkrämer designade för hästar, som kan hjälpa till att hålla din hästs mun frisk och fri från problem.

Vanliga frågor

Vad kostar ett tandläkarbesök för hästar?

Priset för ett tandläkarbesök för hästar varierar beroende på land, region, och den specifika tandläkarpraktiken eller kliniken. Generellt sett, kan en grundläggande tandundersökning för hästar kosta allt från några hundralappar till flera tusen kronor. Komplexa ingrepp eller behandlingar, som tandextraktioner eller avancerad röntgen, kan öka kostnaden avsevärt.

Hur ofta ska hästen gå till tandläkaren?

Hästar bör besöka en tandläkare minst en gång om året för en rutinmässig undersökning och skötsel. För unga hästar, äldre hästar, eller de med kända tandproblem kan det vara lämpligt med mer frekventa besök. Regelbundna kontroller säkerställer att eventuella tandproblem upptäcks och behandlas i tid.

Vad är Rotspetsabscess häst?

Rotspetsabscess hos en häst uppstår när en infektion tar sig in i tandens rot eller området kring den. Detta kan leda till smärta, svullnad och eventuellt varbildning. Ofta är det ett resultat av en skadad eller ruttnande tand, och det kan ge upphov till andra symptom som minskad aptit, svårigheter att tugga, eller beteendeförändringar på grund av smärtan.

Vad är Hingsttand?

Hingsttand är en typ av tand som främst hittas hos unga hästar och speciellt hos hingstar, även om den också kan förekomma hos ston. Dessa tänder är små, spetsiga och sitter framför de stora kindtänderna i över- och underkäken. Medan de oftast är ofarliga, kan de ibland störa bettet eller orsaka obehag, och i dessa fall kan de behöva avlägsnas eller raspas ner.