Hem Kontakt

Tandvård utomlands

Hem / Tandvård utomlands

Att söka tandvård utomlands har blivit allt mer populärt, både för akuta behov och planerade behandlingar. Många lockas av lägre priser eller specialistkompetens som kanske inte finns hemma.

Olika tandvård = olika ersättningar

När man talar om tandvård utomlands skiljer man ofta mellan akut tandvård och planerad tandvård. Dessa två typer kan ge upphov till olika typer av kostnader och ersättningar, men tänk på att oavsett vilken typ av tandvård du behöver hjälp med, är det viktigt att du ser över dina försäkringar. Det är inte all tandvård som täcks av hemförsäkringen eller i en reseförsäkring, och då behöver du en kompletterande försäkring. Läs mer om tandvård utomlands hos helaforsakring.se.

Akut tandvård utomlands

Det kan hända att du behöver akut tandvård när du är utomlands, till exempel om du råkar ut för en olycka eller får en plötslig tandinfektion. I sådana situationer är det viktigt att snabbt få professionell vård för att undvika komplikationer och ytterligare smärta.

Planerad tandvård utomlands

Planerad tandvård utomlands kan vara ett attraktivt alternativ för de som vill spara pengar eller söker specifika behandlingar. Många länder erbjuder högkvalitativ vård till en bråkdel av kostnaden i ens hemland. Läs mer på forsakringskassan.se.

Tandvård för dig som bor eller jobbar utomlands

Om du bor eller jobbar utomlands kan det vara viktigt att ha tillgång till pålitlig tandvård. Förutom rutinmässiga kontroller kan längre vistelser kräva mer komplexa behandlingar och det är viktigt att veta var man kan få kvalificerad vård.

4 saker att tänka på vid tandvård utomlands

1

Kvalifikationer och certifieringar

Innan du bestämmer dig för en tandläkare utomlands, undersök deras kvalifikationer och eventuella internationella certifieringar. Detta kan ge dig en inblick i deras kompetensnivå och erfarenhet.

2

Kommunikation och service

Kommunikation är nyckeln. Försäkra dig om att tandläkaren eller kliniken talar ett språk du är bekväm med och att de erbjuder bra kundservice.

3

Hygien och utrustning

En klinisk och välutrustad tandvårdsmottagning är avgörande. Besök kliniken i förväg eller läs recensioner för att säkerställa att de följer höga hygienstandarder.

4

Försäkring och garantier

Tänk på att din vanliga försäkring kanske inte täcker tandvård utomlands. Undersök därför vilka garantier kliniken erbjuder och överväg att teckna en extra försäkring för din behandling. Tänk på att alltid ha med dig ditt EU-kort från Försäkringskassan när du är ute och reser.

Vanliga frågor

Vilket land har billig tandvård?

Många länder i Östeuropa, såsom Ungern och Polen, erbjuder tandvård av hög kvalitet till en bråkdel av kostnaden i Västeuropa och Nordamerika. Även länder som Thailand och Mexiko har blivit populära destinationer för dem som söker mer prisvärd tandvård utan att kompromissa med kvaliteten.

Kan man få tandvård utomlands och ändå bli berättigad till ersättningar i Sverige?

Ja, det är möjligt att få ersättning för tandvård utförd utomlands genom Försäkringskassan i Sverige, men det finns specifika regler och förutsättningar att följa. Patienten måste bland annat visa att behandlingen var nödvändig och skicka in korrekt dokumentation. Det är viktigt att noggrant undersöka villkoren innan man påbörjar en behandling utomlands.